چرا قبر حضرت زهرا(سلام الله علیها) مخفی است؟
بسیار عجیب است یک زن جوان این اندازه اصرار داشته باشد که غسل و کفن و دفن او در تاریکى شب و مخفیانه باشد؟!
چرا فاطمه اینگونه وصیت مى نماید؟!
آزار و اذیّت به کجا رسیده؟ بى وفائى مردم نسبت به فاطمه علیهاالسلام به کجا کشیده؟
پس از فوت پیغمبر مگر غیر از فاطمه از آن حضرت کس دیگرى باقى مانده بود؟
آیا در این مدت کوتاه که پس از فوت پدر در قید حیات بود تا چه اندازه زجر و ناراحتى کشیده که حتى پس از مرگ هم نمى خواهد کسانى که نسبت به حضرتش اذیت نمودند، بر سر مزارش حاضر شوند؟
فاطمه علیهاالسلام ظاهراً مقارن ظهر یا نزدیک غروب دار فانى را وداع کرد ولى طبق وصیت نامه، غسل و دفن او تا شب به تأخیر افتاد. صداى گریه از خانه ى زهرا علیهاالسلام بلند شد اهل مدینه خبردار شدند، صداى ضجّه و شیون از شهر بلند شد و به سوى خانه على علیه السلام حرکت کردند.
مردم بیرون خانه اجتماع نموده در انتظار خروج جنازه بودند ناگاه ابوذر از خانه خارج شد و به مردم گفت: پراکنده شوید زیرا تشییع جنازه به تأخیر افتاد. عمر و ابوبکر به على علیه السلام تسلیت گفتند و عرض کردند یا اباالحسن مبادا قبل از ما بر جنازه ى فاطمه نماز بخوانى.(1)
در آن موقع عایشه خواست بر فاطمه علیهاالسلام وارد شود، لکن اسماء اجازه نداد. عایشه شکایت اسماء را نزد پدر خود ابوبکر برد و گفت: این زن بین او دختر رسول خدا صلى اللَّه علیه و آله حائل شد...
ابوبکر آمد در آستانه ى درب ایستاد و گفت: اى اسماء چرا نمى گذارى زنان پیامبر وارد بر دختر رسول خدا صلى اللَّه علیه و آله شوند؟ اسماء گفت: فاطمه علیهاالسلام خود به من چنین دستور داده که هیچ کس را بر وى وارد نکنم.(2)
پاسى از شب گذشت و چشم ها به خواب رفتند، على علیه السلام به اتفاق اسماء در همان شب فاطمه را غسل داد و کفن کرد. (3) بلاذرى در کتاب «أنساب الأشراف» با ذکر سند مى گوید: «فاطمه در شب دفن شد».
«على علیه السلام فاطمه را در شب دفن نمود چرا که اسماء بنت عُمیس قبل از آن که از دنیا برود براى او تابوتى درست کرده بود. فاطمه علیهاالسلام با دیدن آن تبسّمى نمود که در زمان حیاتش بعد از پیامبر صلى اللَّه علیه و آله هرگز متبسّم دیده نشده بود، فاطمه علیهاالسلام را على علیه السلام و اسماء غسل دادند چرا که خود چنین وصیت نموده بود و ابوبکر و عمر از فوتش خبر نداشتند.(4)
على علیه السلام جنازه را برداشت به طرف قبر پیامبر صلى اللَّه علیه و آله حرکت کرد و به روضه ى مبارک رفت و آنجا نماز خواند و تنى چند از نزدیکان و اصحاب بر او نماز خواندند و عباس و فضل و مقداد و سلمان و ابوذر و عمّار و امام حسن و امام حسین علیهماالسلام و عقیل و بریده و حُذیفه و ابن مسعود در تشییع جنازه شرکت نمودند.(5)
جنازه را در تاریکى شب، آهسته آهسته و در سکوت مطلق به جانب قبر حرکت داد تا مبادا منافقین بفهمند و از دفن مانع شوند و جنازه را کنار قبر بر زمین نهادند، على علیه السلام خودش بدن نازنین همسرش را داخل قبر گذاشت با عجله ى تمام، خاک بر قبر ریختند و على علیه السلام از ترس دشمن قبر فاطمه را با خاک یکسان نمود صورت هفت یا چهل قبر تازه در نقاط مختلف بقیع درست کرد تا جاى حقیقى آن شناخته نشود.(6)
مراسم دفن در کمال خفاء و پنهانى و با سرعت انجام یافت همین که على علیه السلام از دفن فارغ شد، غم و اندوه فراوان بر او هجوم آورد و احساس کرد که سخت تنها شد. هم بى پیغمبر و هم بى فاطمه، همچون کوهى از درد، بر سر خاک فاطمه نشست
محبت فاطمه محبت خدا
رضایت فاطمه رضایت خدا و غضبش غضب خداست:
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و آله یَا سَلْمَانُ مَنْ أَحَبَّ فَاطِمَةَ ابْنَتِی فَهُوَ فِی الْجَنَّةِ مَعِی وَ مَنْ أَبْغَضَهَا فَهُوَ فِی النَّارِ ... فَمَنْ رَضِیَتْ عَنْهُ ابْنَتِی فَاطِمَةُ رَضِیتُ عَنْهُ وَ مَنْ رَضِیتُ عَنْهُ رَضِیَ اللَّهُ عَنْهُ وَ مَنْ غَضِبَتْ عَلَیْهِ فَاطِمَةُ غَضِبْتُ عَلَیْهِ وَ مَنْ غَضِبْتُ عَلَیْهِ غَضِبَ اللَّهُ عَلَیْهِ .
از سلمان فارسی روایت شده که رسول خدا فرمودند: ای سلمان! هر کس دخترم فاطمه را دوست بدارد با من در بهشت است و کسی که در دل کینه او را داشته باشد در آتش جهنم است... هر کس دخترم فاطمه از او راضی باشد من از او راضیم و هر کس من از او راضی باشم خدا از او راضی خواهد بود. (11)
عن ابن عباس عن النبی ص أنه قال إن فاطمة شجنة منی یؤذینی ما آذاها و یسرنی ما یسرها و إن الله تبارک و تعالى لیغضب لغضب فاطمة و یرضى لرضاها (12)؛
مقام ولایت حضرت زهرا
در قرآن ولایت به معنای صاحب اختیاربودن ابتدا برای خدا وَ اللَّهُ وَلِیُ الْمُؤْمِنینَ (1) و بعد از خدا برای رسول خدا و حضرت علی علیه السلام إِنَّما وَلِیُّکُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذینَ آمَنُوا الَّذینَ یُقیمُونَ الصَّلاةَ وَ یُؤْتُونَ الزَّکاةَ وَ هُمْ راکِعُونَ (2) ثابت شده است. و با توجه به تفاسیر آیات ولایت و روایات برای بقیه معصومین نیز این مقام وجود دارد.
حضرت فاطمه زهرا (ع)
ابن نباته گفت: خدمت حضرت امیرالمؤمنین علیه السّلام نشسته بودم ابن کوّاء وارد شده گفت: یا امیر المؤمنین معنى این آیه چیست:لَیْسَ الْبِرُّ بِأَنْ تَأْتُوا الْبُیُوتَ مِنْ ظُهُورِها وَ لکِنَّ الْبِرَّ مَنِ اتَّقى وَ أْتُوا الْبُیُوتَ مِنْ أَبْوابِها.(آیه 189 سوره بقره) امیرالمؤمنین علیه السّلام فرمود: ما آن خانههایى هستیم که خداوند دستور داده از در آنها وارد شوند. ما باب اللَّه و بیوت او هستیم که باید از در اینها بجانب خدا رفت؛ هر که با ما بیعت کند و اقرار به ولایت ما نماید وارد خانه شده از درب آن و هر که با ما مخالفت ورزد و دیگرى را بر ما مقدم دارد از پشت وارد خانه شده است.(3)
فاطمه سلام الله علیها کسی است که با رسول خدا صلی الله علیه و آله و امیرمؤمنان علی و حسنین علیهم السلام هم شأن شده است. بگونه ای که در وقایع متعدد هم ردیف نام ایشان قرار گرفته است. به تعبیر علامه امینی رحمة الله این نشان از دارا بودن مقامات ویژه معصومین از جمله ولایت داشتن حضرت زهرا می باشد.
علامه بعد از بیان روایات وارده درباره آیه تطهیر إنما یرید الله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا (4) می فرماید: و اگر جز آیه تطهیر منقبت دیگری در شأن زهرای اطهر علیهاالسلام نبود همین یک آیه برهانی است کافی و نشانگر این که حضرت صدیقه سلام الله علیها معصومه است و عصمت از جمله شئون و مناصب ولایت است و ما غیر ولی که معصوم باشد سراغ نداریم؛ از ابتدای خلقت از آدم تا آخر هر کسی که معصوم است ولیّ است و معصوم یا پیامبر است یا امام است و یا صدیق می باشد که صدیقه سلام الله علیها نیز یکی از آنان است. (5)
ایشان ذیل آیه شریفه فتلقی آدم من ربه کلماتٍ ... (6) بیانی دارند: «درباره این آیه احادیثی نقل شده که بسیار فوق العاده است و با توجه به آیه مذکور و این روایات انسان می تواند بخوبی درک نماید که حضرت صدیقه سلام الله علیها یکی از علل خلقت است و یکی از اسباب آفرینش جهان می باشد؛ یعنی همانطور که رسول اکرم و امیرالمؤمنین و حسنین علیهم السلام سبب خلقتند؛ حضرت صدیقه سلام الله علیها نیز یکی از علل آفرینش است و معقول نیست کسی علت خلقت باشد و ولایت نداشته باشد.» (7)
علامه امینی(ره) می نویسد: آن بشری که محبتش محبت خدا، اطاعتش اطاعت خدا، رضایتش رضایت خدا، مخالفتش مخالفت خدا، سخطش سخط خدا، غضبش غضب خداست؛ لازمه اش این است که باید صاحب مقام شامخ ولایت مطلقه باشد، و در نتیجه هر کس به صاحب ولایت ایمان نیاورد و محبتش را در دل نداشته باشد کافر است. (8)
ایشان بعد از اینکه روایات بسیاری در موضوع همانندی ولایت پیامبر و زهرا و ائمه می آورد، می نویسد: این فرمایشات پیامبر اکرم در منقبت حضرت زهرا سلام الله علیها عینا با همین مضامین در کتب معتبر شیعه و سنّی نقل شده است که نشان می دهد آن حضرت در جمیع احکام و شئون ولایت با رسول خدا و امیرالمؤمنین شریک است. (9)
با توجه به کلام علامه امینی رحمة الله علیه روایات مربوطه برای اثبات این مدعی آورده می شود:
مریم مادر عیسی است
من خواستم با چنین شیوه ای از فاطمه بگویم
باز در مانده ام:
خواستم بگویم فاطمه دختر خدیجه ی بزرگ است.
دیدم که فاطمه نیست.
خواستم بگویم که فاطمه دختر محمد (ص) است.
دیدم که فاطمه نیست
خواستم بگویم که فاطمه همسر علی است.
دیدم که فاطمه نیست
خواستم بگویم که فاطمه مادر حسین است .
دیدم که فاطمه نیست.
خواستم بگویم که فاطمه مادر زینب است
باز دیدم که فاطمه نیست
نه این ها همه هست و این همه فاطمه نیست.
فاطمه فاطمه است
«دکترعلی شریعتی»
قالَتْ فاطِمَةُ الزَّهْراء سلام اللّه علیها:
نَحْنُ وَسیلَتُهُ فى خَلْقِهِ، وَ نَحْنُ خاصَّتُهُ وَ مَحَلُّ قُدْسِهِ، وَ نَحْنُ حُجَّتُهُ فى غَیْبِهِ، وَ نَحْنُ وَرَثَةُ اءنْبیائِهِ.
ترجمه :
فرمود: ما اءهل بیت پیامبر وسیله ارتباط خداوند با خلق او هستیم ، ما برگزیدگان پاک و مقدّس پروردگار مى باشیم ، ما حجّت و راهنما خواهیم بود؛ و ما وارثان پیامبران الهى هستیم .