سفارش تبلیغ
صبا ویژن

فصل اوّل: از زلال غربت‏

سیاه شب را تماشا می‏کرد. شهر در سیّال سیاه «تاریکی» فرو رفته بود. پنجره خانه ‏ای در شهر، گرم انتظار و محو گفت‏وگوی شب با ستارگان بود. نسیم، بر دیواره‏ های آفتاب خورده خانه می‏ وزید. قلب شهر از تنها پنجره باز و روشن خود می‏ تپید و همه به انتظار نشسته بودند که ناگاه صدای گریه نوزادی خجسته، احساس شب را به بازی گرفت. اشک شوق بر گونه ‏ها چکید و لب ‏ها، یک صدا، ترانه لبخند سرودند. مادر تاریخ، کتاب کهن خویش را گشود و بر صفحه ‏ای مبهم از آن، قلم را به تکاپو واداشت.
غنچه ‏ای دیگر، به باغ حسین ‏علیه السلام روییده بود و همه بر گلبرگ رخش، غنچه ‏های عاطفه، نثار می‏ کردند. رقیه ‏علیها السلام در آن شب شکفت، ولی آن صفحه مبهمِ تاریخ، در تاخت و تاز روزها از دفترِ گذار زمان جدا گشت و از حافظه آن ناپدید گردید. در کتابچه کوچک زندگانی رقیه‏ علیها السلام، لحظه روییدنش بدون هیچ سطری، سفید ماند و نام هیچ روزی به عنوان زاد روزش ثبت نشد.
درباره سنّ شریف حضرت رقیه ‏علیها السلام نیز در میان تاریخ نگاران اختلاف نظر وجود دارد. مشهور این است که ایشان، سه یا چهار بهار بیشتر به خود ندیده و در روزهای آغازین صفر سال 61 ه . ق پرپر شده است.
براساس نوشته‏ های بعضی کتاب‏های تاریخی، نام مادر حضرت رقیه ‏علیها السلام، امّ اسحاق است که پیش‏تر همسر امام حسن مجتبی ‏علیه السلام بوده و پس از شهادت ایشان، به وصیت امام حسن‏ علیه السلام به عقد امام حسین‏ علیه السلام درآمده است.(1) ایشان از بانوان بزرگ و با فضیلت اسلام به شمار می‏ آید، بنا برگفته شیخ مفید در کتاب الارشاد، کنیه ایشان بنت طلحه است.(2)
نام مادر حضرت رقیه‏ علیها السلام، در بعضی کتاب ‏ها ام جعفر قضاعیّه آمده است، ولی دلیل محکمی در این‏ باره در دست نیست. هم‏چنین نویسنده معالی السبطین، مادر حضرت ‏رقیه ‏علیها السلام را شاه زنان؛ دختر یزدگرد سوم، پادشاه ایرانی معرفی می‏ کند که در حمله مسلمانان به ایران اسیر شده بود. وی به ازدواج امام حسین‏ علیه السلام درآمد و مادر گرامی حضرت سجاد علیه السلام نیز به شمار می‏ آید.(3)
این مطلب از نظر تاریخ ‏نویسانِ معاصر پذیرفتنی نیست؛ زیرا ایشان هنگام تولد امام سجاد علیه السلام از دنیا رفت و تاریخ درگذشت او را 23 سال پیش از واقعه کربلا؛ یعنی در سال 37 ه . ق دانسته ‏اند. امکان ندارد او مادر کودکی باشد که در فاصله سه یا چهار سال پیش از حادثه کربلا به دنیا آمده است. این مسئله تنها در یک صورت قابل حل است که بگوییم شاه زنان کسی غیر از شهربانو - مادر امام سجاد علیه السلام - است.
دیگر فرزندان امام حسین ‏علیه السلام‏

امام حسین ‏علیه السلام در میان تاریخ‏ نویسان، اختلاف نظر وجود دارد. بیشتر آنان، دو دختر به نام ‏های سکینه و فاطمه برای حضرت ذکر کرده ‏اند و برخی دیگر تعداد دختران حضرت را تا هشت نفر نیز شمرده ‏اند. در این جا برخی از دیدگاه ‏ها را بیان می‏ کنیم:
1. علامه ابن‏ شهر آشوب و محمد بن جریر طبری که از تاریخ نویسان بزرگ اسلام هستند، از سه دختر به نام‏ های سکینه، فاطمه و زینب نام برده ‏اند.(4)
2. میرزا حبیب اللَّه کاشانی، شمار پسران حضرت را سیزده تن به نام‏ های علی‏ اکبر، علی اوسط، علی اصغر، محمد، جعفر، قاسم، عبداللَّه، محسن، ابراهیم، حمزه، عمر، زید و عمران دانسته است و تعداد دختران حضرت را هشت نفر می‏داند به نام‏ های: فاطمه کبری، فاطمه صغری، زبیده، زینب، سکینه، ام کلثوم، صفیه و دختری که در شام از دنیا می‏ رود و نامی از او به میان نمی‏ آورد. ولی بر این باور است که این چندگانگی در اسم آن‏ ها بوده است و بیشتر آنان در مسمّی‏ یک نفرند؛ زیرا امام حسین ‏علیه السلام، در تاریخ به کمی فرزند معروف بوده‏ اند. پس ممکن است بعضی از اولاد ایشان دو اسم داشته باشند یا حتی نام نوه‏ های ایشان نیز در ردیف فرزندانشان قرار گرفته باشد و یا به دلیل سرپرستی بعضی یتیمان بنی‏ هاشم مانند فرزندان امام مجتبی‏ علیه السلام، آنان به اشتباه، فرزند ایشان دانسته شده باشند.(5)
3. علی بن عیسی اربلی، نویسنده کتاب معروف کشف الغمّه به نقل از کمال‏ الدین می‏ نویسد: امام حسین‏ علیه السلام شش پسر و چهار دختر داشت. با این حال، او هنگام برشمردن دختران حضرت، نام سه نفر - زینب، سکینه و فاطمه - را می‏ برد و از نفر چهارم سخنی به میان نمی ‏آورد که احتمال دارد(6) چهارمین آن‏ ها، حضرت رقیه ‏علیها السلام باشد.
4. علامه حایری در کتاب معالی السبطین می‏نویسد: برخی مانند محمد بن طلحه شافعی و دیگران (از عالمان اهل تسنن و شیعه) می‏ نویسند امام حسین‏ علیه السلام ده فرزند دارد که عبارت بوده ‏اند از شش پسر و چهار دختر. سپس می ‏افزاید: دختران او عبارت ‏اند از سکینه، فاطمه صغری، فاطمه کبری و رقیه‏ علیها السلام. آن‏گاه در مورد رقیه‏ علیها السلام می‏ نویسد: رقیه‏ علیها السلام پنج یا هفت سال داشت و در شام درگذشت که مادرش، شاه زنان دختر یزدگرد است.(7)
دیدگاه ‏های تاریخی در مورد حضرت رقیه ‏علیها السلام را به همین اندک بسنده می‏کنیم و تحقیق بیشتر در این زمینه را در فصل پژوهشی در کتاب‏ های معتبر شیعه بررسی خواهیم کرد.
نام‏گذاری رقیه‏ علیها السلام‏

ترقی گرفته شده است. احتمالاً این اسم، لقب حضرت و نام اصلی ایشان فاطمه بوده است. هم‏چنان‏ که در بعضی کتاب‏ ها، نام رقیه در شمار دختران امام حسین‏ علیه السلام کمتر به چشم می‏خورد و به اذعان برخی کتاب‏ های دیگر، احتمال این که ایشان، همان فاطمه بنت الحسین باشد، وجود دارد.(8) در واقع، همان‏ گونه که پیش‏تر گفتیم بعضی از فرزندان امام حسین‏ علیه السلام دو اسم داشته ‏اند و امکان تشابه اسمی در فرزندان ایشان وجود دارد. گذشته از این، در تاریخ نیز دلایلی بر اثبات این مدعی وجود دارد. چنان‏چه در کتاب ریاض القدس آمده است: «در میان کودکان امام حسین‏ علیه السلام دختر کوچکی به نام فاطمه بود. چون امام حسین‏ علیه السلام مادر بزرگوارشان را بسیار دوست می‏ داشت، هر فرزند دختری که خدا به او می‏داد، نامش را فاطمه می ‏گذاشت. هم‏چن ان‏که هر چه پسر داشت، به احترام پدرش امام علی‏ علیه السلام، وی را علی می‏ نامید».(9)
گفتنی است سیره دیگر امامان نیز در نام‏گذاری فرزندانشان چنین بوده است.
نام رقیه در تاریخ‏

ظهور پیامبر گرامی اسلام نیز این نام در جزیرةالعرب رواج داشته است. به عنوان نمونه، نام یکی از دختران هاشم - نیای دوم پیامبر - رقیه بود که عمه حضرت عبداللَّه‏ علیه السلام، پدر پیامبر اکرم ‏صلی الله علیه وآله به شمار می‏ آید.(10)
نخستین فردی که در اسلام به این اسم، نام‏ گذاری گردید، دختر پیامبر اکرم ‏صلی الله علیه وآله و ضرت خدیجه‏ علیها السلام بود. پس از این نام‏گذاری، نام رقیه به عنوان یکی از نام‏ های خوب و زینت‏بخش اسلامی درآمد. امیرالمؤمنین علی علیه السلام نیز یکی از دخترانش را به همین اسم نامید که این دختر بعدها به ازدواج حضرت مسلم بن عقیل ‏علیه السلام درآمد. این روند ادامه یافت تا آن‏جا که برخی دختران امامان دیگر مانند امام حسن مجتبی ‏علیه السلام،(11) امام حسین‏ علیه السلام و دو تن از دختران امام کاظم ‏علیه السلام نیز رقیه نامیده شدند. گفتنی است برای جلوگیری از اشتباه، آن دو را رقیه و رقیه صغری می‏ نامیدند.(12)
خاستگاه تربیتی‏

که پدر، مادر و فرزندان، همگی به عالی ‏ترین فضلیت‏ های اخلاقی و پارسایی آراسته بودند. افزون بر آن، فضای دل‏ انگیز شهر پیامبر صلی الله علیه وآله که شمیم روح افزای رسول خدا صلی الله علیه وآله، علی‏ علیه السلام و فاطمه‏ علیها السلام هنوز در آن جاری بود و مشام جان را می‏ نواخت، در پرورش او نقش داشت. او در خانواده ‏ای رشد یافت که همگی از زلال معرفت امام حسین‏ علیه السلام نوشیده بودند؛ خانواده‏ای که از بزرگ‏ترین اسطوره ‏های علم و ادب و معرفت و ایثار مانند زینب کبری‏ علیها السلام، اباالفضل العباس ‏علیه السلام، علی بن الحسین ‏علیه السلام، علی اکبر علیه السلام و... فراهم آمده بود.
حضرت رقیه ‏علیها السلام در عمر کوتاهش در دامان این بزرگواران، به ویژه پدر گرامی‏اش، امام حسین‏ علیه السلام پرورش یافت و با وجود همان سن کم، به عنوان یکی از زیباترین اسطوره ‏های ایثار و مقاومت در تاریخ معرفی گردید.






تاریخ : چهارشنبه 91/9/29 | 2:38 عصر | نویسنده : ehsan | نظرات ()
.: Weblog Themes By BlackSkin :.